Boende & trivsel

Hänsyn skapar trivsel

Hyresgästerna påverkar i mycket hög grad trivseln i fastigheterna, och därför  är det viktigt att alla visar  hänsyn gentemot varandra. Presentera dig gärna för grannarna så fort som möjligt när du har flyttat in, det är alltid  trevligt att veta vem som bor i närheten!

Trapphus och entréer

Det är viktigt att alla hjälps åt  så att trapphus och entréer  är så trivsamma som möjligt.  Ställ inte soppåsen utanför lägenhetsdörren, och lämna inte heller privata ägodelar i trappuppgången. Ställ inte saker i vinds- och källargångar. För att räddningspersonalen skall ha tillräckligt med  utrymme vid en eventuell  utryckning med ambulans eller brandkår är det inte  heller tillåtet att lämna barnvagnar och cyklar i allmänna  utrymmen utan endast i anvisade utrymmen.

Gården

Släng inte papper och skräp på gården, och var rädd om gräsmattor och planteringar så att utemiljön är trevlig för såväl boende som besökare. Lämna inte privata  ägodelar på gården.

Balkongen

Du får gärna hänga tvätt på balkongen så länge den  inte är synlig ovanför balkongräcket. Det är däremot inte tillåtet att skaka mattor på balkongen, eftersom det dammar på balkongerna bredvid och under din  lägenhet. Använd istället  piskställningen på gården. Eftersom fåglar skräpar ner en hel del får man tyvärr inte mata fåglarna på balkongen. Tänk också på  att inte sopa ner skräp från  balkongen. Det är inte tillåtet att grilla på balkongen.

Ohyra

Om du skulle få ohyra (t ex mjölbaggar) i lägenheten är  det viktigt att du omgående  kontaktar kontoret så att vi  gemensamt kan vidta nödvändiga åtgärder.

Värme och ventilation

Värmen styrs centralt från kontoret och innetemperaturen är 20–21 grader. För att  husets ventilationssystem  skall fungera är det viktigt att ventilerna hålls öppna. Förutom att de släpper in frisk luft motverkas också risken  att luft sugs in från fel ställen,  och förhindrar på så sätt att  det blir dragigt i lägenheten.

Hundar, katter och övriga sällskapsdjur

Husdjur bör hållas så att omgivningen inte störs. Du ansvarar för att dina husdjur inte tar sig över på grannens balkong eller lämnas i trapphuset. Lösa hundar får inte förekomma i området. Tänk på att hundskall stör grannarna, så lämna inte hunden ensam inomhus om den skäller när du är borta.

Kattsand får inte spolas ner i toaletterna, då det orsakar stock i avloppsrören. Katter som vistas utomhus bör förses med halsband som innehåller upplysning om ägare. Håll också uppsikt över din katt så att den inte använder barnens sandlådor som toalett.

Kom också ihåg att ta upp avföringen efter dina sällskapsdjur.

Rökning

Vi rekommenderar att man inte röker inomhus, vare sig i lägenheten, trapphus, hissar, källare eller tvättstugor. Om saneringsbehov föreligger med anledning av rökning saneras lägenheten efter utflyttningen, vilket debiteras hyresgästen.

Ta vara på dina fimpar och kasta dem inte på gården eller från balkongen. Tänk också på att det kan störa känsliga grannar om du röker på balkongen.

Höga ljud

Det skall vara tyst och lugnt i huset efter kl 22.00 på kvällen och före 07.00 på morgonen. Undvik höga ljud som att slå i dörrar eller att prata högt på gården eller i trapphusen. Tänk på att sänka ljudet på radion, TV:n och stereon kvällstid. Undvik att använda duschen och tvättmaskinen sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Du som hyresgäst ansvarar för att inte heller dina besökare stör grannarna.

Om du har fest är det klokt att tala med grannarna i god tid.

Störande grannar

Om du blir störd av grannarna är det alltid bäst att prata direkt med den det gäller. I de flesta fall handlar det om obetänksamhet eller missförstånd, och situationen kan vanligtvis lösas på ett enkelt sätt. Om du inte kan prata med grannarna, eller om du har försökt och situationen inte har blivit bättre kan du naturligtvis kontakta kontoret.

Site by Strax